Përkujtojmë autorë shqiptarë dhe të huaj
“Data dhe Personalitete”- aktivitete në respekt të personaliteteve të njohura të letërsisë. Në një axhendë maratonë – autorë në përvjetorë lindjesh e vdekjesh.
Përmendim disa prej tyre:
Në përvjetorë lindjeje – autorë shqiptarë: Zef Jubani (1818–1880), Elena Gjika, Dora d’Istria, (1828 -1888), Kristo Floqi (1873 – 1971), Ernest Koliqi (1903 – 1975), Odise Paskali (1903 – 1985), Tajar Zavalani (1903 – 1966), Eqerem Cabej (1908 – 1980), Vedat Kokona (1913 – 1998), Petro Marko (1913 – 1991) , Spiro Comora (1918 – 1973), Vehbi Bala (1923 – 1990), Jakov Xoxa (1923 – 1979), Enver Gjergjeku (1928 – 2008)
Jorgo Bllaci ( 1938 – 2001), Azem Shkreli (1938 – 1997), Jusuf Gervalla (1943 – 1982), Teki Dervishi (1943 – 2011), Eqerem Basha (1948 – ).
Në përvjetorë vdekjesh – autorë shqiptarë: Frang Bardhi (1606 – 1643), Jul Variboba (1725 – 1788), Elena Gjika, Dora d’Istria, (1828 -1888), Jeronim De Rada (1814 – 1903), Hilë Mosi (1885-1933), Migjeni (1911 – 1938), Haki Stërmilli (1895 – 1953), Trifon Xhagjika (1932 – 1963), Besim Levonja (1922 – 1968), Musine Kokalari (1917 – 1983), Esad Mekuli (1916 – 1993), Vedat Kokona (1913 – 1998), Enver Gjergjeku (1928 – 2008).
Në përvjetorë lindjeje – autorë të huaj: Ugo Foskolo (1778 – 1827), Xhorxh Gordon Bajron (1788 – 1824), Giacomo Leopardi (1798 – 1837), Fjodor Tjutçev (1803 – 1873), Henrik Ibsen (1828 – 1906), Leon Tolstoi (1828 – 1910), Gabriele d’Anuncio (1863 1938), Maksim Gorki (1868 – 1936), Anri Barbys (1873 – 1935), Jaroslav Hašek (1883 – 1923), Xhuzepe Ungareti (1888 – 1970), Vladimir Majakovski (1893 – 1930), Shandor Petëf (1823-1849).
Në përvjetorë vdekjesh – autorë të huaj: Ludiviko Ariosto (1474 – 1533), Karlo Goldoni (1707 – 1793), Carls Vulf (1791 – 1823), Vincenco Monti (1754 – 1828), Alesandro Manzoni (1785 – 1873), Xhuzepe Kaparoco (1802 – 1848), Tomaso Grosi (1790 – 1853), Fjodor Tjutçev (1803 – 1873), Eduard Fitsxherëlld (1809 – 1883), Gi De Mopasan (1850 – 1893), Alber Kamy (1913 – 1960), Guillaume Apollinaire (1880 – 1918), Jaroslav Hašek (1883 – 1923), Visente Blasko Ibanjez (1867 – 1928), Gabriele d’Anuncio (1863 1938), Silvia Plath (1932 – 1963), Salvatore Kuazimodo (1901- 1968).